Selecteer een pagina

Naast dat het hartstikke leuke kinderfietsen zijn, zijn driewielers ook een hele goede voorbereiding op het leren fietsen. Het zijn stevige fietsen, kunnen niet kantelen, en daardoor kunnen kindereren hun motorische handelingen (sturen, trappen) voluit oefenen. In dit artikel vertellen we je waarom een driewieler kopen voor je kind nog meer een goed idee is, op welke leeftijd een kind deze fiets kan gebruiken en wanneer je kiest voor een loopfiets in plaats van een driewieler.

Daarom is een driewieler goed voor je kind

We gaven al een paar redenen waarom een driewieler kinderfiets goed is voor de ontwikkeling van je kind. Wanneer kinderen de motorische handelingen als sturen en trappen oefenen, leren ze ondertussen ook te multitasken, het blijven zitten op het stoeltje en het inschatten van afstanden. Maar ook trainen ze hun beenspieren.

En dat zijn natuurlijk alleen de fysieke voordelen voor je kind. Misschien nog wel het allerbelangrijkste is het plezier die je zoontje of dochtertje beleeft met / op de fiets.

Op welke leeftijd kan mijn kind op een driewieler?

Dat kan al heel vroeg. Kinderen kunnen al vanaf 9 maanden rondrijden op een driewieler. Er zijn dan ook speciale driewielers voor deze jonge leeftijdsgroep. Zelf fietsen gaat dan alleen nog niet. Daarom zijn deze fietsen vaak ook voorzien van een duwstang, die je er er later altijd weer vanaf kunt halen. Met een duwstang biedt je je kind een duwtje in de rug. Fietsen met zo’n duwstang die je er weer af kunt halen zijn de zogeheten ‘meegroeimodellen’.

Het echte fietsen komt vanaf ongeveer 18 maanden ongeveer. Dan zijn de beenspieren sterk genoeg om trapbewegingen te maken. Kinderen begrijpen op deze leeftijd over het algemeen gezien ook dat ze hun armen en benen tegelijk moeten gebruiken.

Alles over de driewieler nog even samengevat:

  • Kinderen kunnen op een driewieler heel gemakkelijk leren hun grove motoriek te verbeteren. Daarnaast krijgen ze zo langzaam maar zeker de fietsbewegingen onder de knie.
  • Er zijn al driewielers voor kinderen in de leeftijd van 9 of 10 maanden. Weet je niet welke fiets voor je kind geschikt is? De leeftijd staat op de fietsen vermeld. Dus is de driewieler geschikt voor kinderen van een jaar? Dan staat er een 1 op.
  • Leeftijd zegt niet altijd alles. Lichaamslengte is een veel betere indicator of een fiets geschikt is voor je kind. Dat geldt voor een driewieler maar ook voor een tweewieler. Zo weet je de juiste maat driewieler: controleer of je kind, als hij of zij helemaal achterin de stoel zit, goed met de volledige voet bij de grond kan.
  • Let bij de aankoop ook op het gewicht van de driewieler, materiaal, banden, gebruiksgemak en veiligheid.

Driewieler kopen voor mijn kind of een loopfiets?

Een driewieler kopen voor je kind is dus een goed idee. Je kunt ook nog kiezen voor een loopfiets. Dit ziet er uit als een gewone kinderfiets, maar heeft geen trappers. De focus ligt hier meer op het gewicht. Loopfietsen zijn wel intensiever te gebruiken. Maar de stap naar het echte fietsen wordt wel kleiner.